31 643 души са се регистрирали в Бюрата по труда от 13 март насам. Според официалните данни 17 793 от тях са посочили, че са станали безработни заради кризата във връзка с коронавируса. Това обяви по Нова тв министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

"Само за ден и половина, откакто тази мярка беше обявена, 59 са подадените заявления. Чакаме все още да получим одобрението от Европейската комисия. Вероятно това ще стане до края на тази седмица. Междувременно заявления могат да продължат да се подават и те ще се разглеждат. Виждаме, че днес ЕК също заяви решение да се отпускат заеми на държавите членки именно по модела 60/40. Това е още едно доказателство, че тази мярка е далновидна и, че тя има смисъл", посочи Сачева. 

Тя подкрепи всички мерки, които се вземат срещу разпространението на COVID-19. 

"Изключително необходимо е да продължим да забавяме разпространението на инфекцията и да поддържаме ниски нива на заболеваемост и съответно на хора, които да натоварват здравната система. Никога не можем да бъдем сигурни в това кой е по-добрият избор, който трябва да направим обаче има един, който е безспорен – животът винаги е най-важен. В това отношение съм сигурна, че решенията, които взимаме, макар и много тежки, сега ще бъдат оценени правилно вбъдеще", коментира Сачева.