Тест със слюнка, който моментално открива коронавирусът с лазери, може да бъде наличен в рамките на една година, казват учените. Изследователите разработват лазерен сензор, който може да открие болестта в най-ранната точка на инфекция от слюнка или назален тампон за минути. 

След като вече е създал шест работещи лабораторни демонстратори за други приложения, изследователският екип казва, че технологията все още се нуждае от допълнително адаптиране и тестване, но може да бъде налична най-късно след година.

Първоначално е разработен за търсене на бактериални инфекции или ракови биомаркери, детекторът използва фотоника - технология, която манипулира светлината - за идентифициране на инфекции при пациенти с малко количество от вируса.

Според изследователите, сензорът е много по-надежден от коронавирусния бърз тест, комплект „убождане с пръст“, който открива дали човек е имал коронавирус преди и оттогава се е възстановил, пише Метро.

Координаторът на проекта, професор Лаура Лечуга, каза: „С хиляди смъртни случаи в световен мащаб имаме спешна нужда от бърз нов комплект за тестване, който е точен, силно чувствителен, неинвазивен и евтин за производство. В момента нашият детектор е лесен за употреба, като за подготовката е необходима само техническа експертиза и може да бъде широко използвана от лични лекари или медицински сестри за тестване на пациенти. „Нашият наносензор е в състояние да открие нишки на РНК, които напълно ще идентифицират новия коронавирус.“

Председателят на работната група за здравеопазване Photonics21 д-р Юрген Поп казва: „Екипът на CONVAT работи денонощно, за да разработи бърз, неинвазивен тест за коронавируси. „Способността да се забележи бързо този ужасен вирус ще допринесе за световните усилия в борбата с 2019-nCoV и подчертава още един успех за фотониката и леките технологии.“ Финансирана от Horizon 2020, инициативата на Европейската комисия за научни изследвания, учените започнаха работа по детекторз в началото на март в отговор на пандемията.