Те са млади, добре образовани и имат добра професия. Но предпочитат свободата, вместо някое добре устроено работно място. Обръщат гръб на консуматорската култура и тръгват след мечтата си. Някои прекосяват континенти в търсене на великолепен кадър или нов животински вид,  други се избират кътчета, в които най-елементарните удобства на цивилизацията са лукс, трети завършват престижни университети, но се връщат в България, за да работят тук. Новата рубрика на TrafficNews "Различните млади" ще разказва за тези българи.

Тя е красива, амбициозна и талантлива. Едва 14-годишна Венета Павлова се е отдала на рисуването и вече има зад гърба си няколко изложби. Въпреки че изкуството е неразделна част от живота й, тийнейджърка се стреми да получи добро образование и да се развива в различни насоки. Изучава френски език в езикова гимназия и се надява, че ще успее да си отвори врати за по-нататъшно образование в чужбина, а защо не – и за изложби извън страната.

Наскоро Вени е получила предложение да представи България на изложба в полски университет. Плановете за тази година обаче не се изчерпват с това. Вени и родителите й търсят възможност за нейна изява в Париж. В Полша младата художничка планира да представи образа на българката през вековете - от тракийките, през древните гъркини, римлянките, славянките, до българките през Възраждането.

„Може да е свързано с бита и традициите, за да се върже с тематиката.”, разказва тя. Преди няколко седмици Вени печели първо място в конкурс за комикси, организиран по повод 140-годишнината на пловдивската библиотека. Там тя показва нестандартни виждания различни сюжети.

Въпреки че е спечелила няколко награди, Венета избягва да говори за постиженията си. „Тя изобщо не е материалистка и е много критична към себе си. Не се възгордява, не ги афишира, не иска да ги натрапва на хората около себе си”, твърди нейната майка Снежана.

Нито тийнейджърката, нито родителите й помнят първия път, когато тя хваща четката. В спомените си Снежана е запечатала момента, в който току-що проходилата и дъщеря изрисувала стените у дома с перманентен маркер. Таланта й обаче забелязват първо възпитателките в детската градина.  В забавачката малката Вени си спечелва прякора „Тасманинското дяволче”.

„Беше много бойна, вечно ядосана и винаги знаеше какво иска. Първа учителката й забеляза, че рисуването й се удава, че има по-различно усещане за цветове и форми и че е малко по-различна”, разказва майка й. Семейството започва да изпраща творбите й по конкурси, а Вени обира всички първи места. Така и пораства – с четка в ръка. Винаги е била различна от останалите. Докато връстниците й се увличат по чалга културата, тя се учи да свири на китара, чете различна литература,посещава курсове по визуални и екранни изкуства. Може да стреля перфектно с лък и неведнъж е участвала в исторически възстановки, заедно със своя баща – Тодор Павлов. Именно от него тя е наследила любовта си към историята.

„Имаше възможност да отиде в художествената гимназия, но Вени е много свободолюбива и своенравна. Тя не обича да прави това, което се очаква от нея. Не би искала някой да и казва как и какво да рисува”, коментира Снежана. Приоритет в момента е ученето, но, въпреки че рисува в свободното си време, Вени не спира да се развива. Вълнува се от модата и от образа на жената в различните периоди от историята. В центъра на картините й почти винаги е образът на свободната, независима и борбена жена.

Малката художничка има и афинитет към облеклото. Обръща изключително внимание на детайлите, докато рисува. Дори започва да изработва собствени аксесоари, които представя на изложба в Скопие.

„Пътуването дойде много спонтанно, защото Вени ги направи не с цел да се показва, а по-скоро като колекция, за да си ги носи през лятната ваканция. Направи няколко и на мен и аз, като всяка горда и щастлива майка, ходех по едно време с едни забодени мишки – брошки”, разказва Снежана. Вени решава, че иска да се занимава с бижута, след като посещава панаир на занаятите в Капана.  Сама се научава как да борави с медна тел, клещи и инструменти за запояване. В Скопие показва свои рисунки, както и аксесоари. Следва и практическа част –Вени рисува върху стъкло пред очите на посетителите на събитието.

Неотдавна Венета влезе и в ролята на манекенка, по време на ревюто „България – мода в четири сезона”, организирано от Диана Чолакова. Въпреки че все още не е създала собствени дрехи, в главата й вече има много идеи. Мечтае да изработва сценични облекла или да влезе в киното, но не като актриса, а зад кадър. Увлича се по костюми и по видеомонтаж. Чертае собствени сценарии в главата си. Като по-малка дори измисля собствен шрифт, който постепенно превръща в азбука. Независимо какви врати ще отвори пред себе си обаче, Венета смята, че изкуството ще бъде неразделна част от бъдещето й.