Медицинският щаб в Пловдив реши да бъдат разкрити денонощни приемни кабинети, за да се облекчи работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане. Предложението е било направено от областния управител Дани Каназирева.

Кабинетите ще бъдат разкрити в УМБАЛ“ Каспела“ –тази вечер от 19:00 часа, Транспортна болница – четвъртък срещу петък в 00.00 часа. Същото решение е взето и за МБАЛ “Свети Мина“, но тук община Пловдив трябва да създаде организацията и да обяви кога най-скоро кабинетът ще заработи.

В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран  или ще му бъде назначено домашно лечение.

„За мен това е  изключително важно решение, защото стотици са сигналите от хора със симптоми и  температура, повече от три дни, които  отиват в инфекциозна клиника и  чакат дълго време  на опашка, за да бъдат прегледани. За да не създадем хаос в здравеопазването, моля за отговорно поведение и  всеки да следва указанията на личния си лекар и едва тогава да потърси Спешна помощ или кабинетите“, коментира Каназирева

Тя обясни,  че тези кабинети ще бъдат още един филтър за консултиране на пациенти със съмнение за коронавирус .  Каназирева допълни, че  е получила пълна подкрепа от директорите на УМБАЛ “Каспела“ и Транспортна болница. 

Медицинският щаб, също така, прие по предложение на директора на Спешна помощ – д-р  Димитър Христозов,  да бъде разкрит денонощен лекарски кабинет и в ДКЦ “Изток“ в Столипиново. Организацията и откриването му  е възложено на община Пловдив.

„По този начин на  жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения“, коментира областният управител.

Тя отново припомни, че всеки граждани с притеснения и симптоми, първо трябва да се обади на личния си лекар и да следва  указанията му. При усложняване на състоянието болният  да търси Спешна помощ, която ще го транспортира до приемните кабинети, които ще бъдат разкрити в трите болници. Същият алгоритъм важи и за поставените под карантина лица.