Районната прокуратура в Асеновград освободи под гаранция от по 5000 лева управителят на "Лъки инвест" и отговорникът за хвостохранилището на фабриката, съобщи БНТ.

Двамата бяха в ареста за три денонощия. Повдигнати са им обвинения, че са допуснали замърсяването на реките Юговска и Чепеларска и са направили водите им опасни за хора и животни. И двамата могат да получат по 5 години затвор и глоби от 5 до 30 хиляди лева.

Директор на „Лъки инвест": Имаше авария, но реката не е замърсенаАтанас Марински потвърди, че вчера сутрин се е спукала тръба

Припомняме, че преди 2 дни жители на Лъки протестираха в подкрепа на задържаните за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. 

На 23 февруари им бяха повдигнати обвинения.  По-късно стана ясно, че незаконните тръби от хвостохранилището на Юговска са премахнати.

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището -Лъки, отчете по-рано днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Официално: Институциите обявиха, че "Лъки инвест" са отровили рекитеОтравянето с цианид е между 15-20 пъти над нормата