Близо 7 000 души ще имат шанса да присъстват на водената от папа Франциск неделна литургия на площад "Батенберг" в София на 5 май по време на визитата му у нас. Желаещите ще трябва да преминат през няколко КПП-та заради засилените мерки за сигурност.

Светият отец ще стъпи на българска земя в 10 часа същия ден, придружен от държавния секретар на Светия Престол и от най-висшите представители на Ватикана, заедно с официална ватиканска делегация, се посочва в съобщение на Католическата църква в България.

След посрещането на правителствения ВИП от премиера Бойко Борисов, Франциск ще се отправи към президентството, където ще бъде приветстван с официална церемония с военни почести от държавния глава Румен Радев в присъствието на представители на властите и дипломатическия корпус. След това папата ще се с президента, а в 12 часа е разговорът с патриарх Неофит и членовете на Светия Синод. Светият Отец ще посети и патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", където ще се помоли пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий.

В 13 часа папата ще произнесе от София своята традиционна молитва "Царица небесна", /Regina coeli/, с послание към целия свят, която ще бъде проследена от милиони телевизионни зрители.

Вторият ден от визитата на Светия отец у нас ще започне с кратко посещение в неформална обстановка в бежански център. След това Папата ще отпътува за град Раковски, където в 11.15 часа ще отслужи литургия за първото причастие на католическите деца от цяла България.

Те и техните родители очакват с трепет това голямо събитие в живота им, отбелязват от Католическата църква в България. Следобед, в 15.30 в квартал Секирово ще се състои срещата с католическата общност у нас, един празник на вярата за всички католици в страната.