Софийският, Пловдивският и Великотърновският университет са сред 37-те вуза, които ще приемат студенти с матури през предстоящата учебна година. В по-големите за страната университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Сред тях са психология, социология и политология в Софийския университет.

Най-големият ни вуз признава 14 матури, които заменят оценката от конкурсните изпити. Това съобщиха от просветното министерство вчера. С външно оценяване по български ще се кандидатства и в Русенския, Тракийския в Стара Загора, Шуменския и Югозападния в Благоевград. В Стопанската академия в Свищов пък зрелостниците могат да бъдат приемани с оценките от всички държавни изпити за всички специалности на академията. Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език, по математика и по физика в повечето от своите специалности, с изключение на профили като “Индустриален дизайн”, “Електрообзавеждане на кораба”, “Корабни машини и механизми” и “Корабоводене” в ТУ - Варна.

В 14 от всички 51 университета у нас няма да може да се кандидатства с оценка от матурите. Кандидат-медици, актьори, музиканти и художници трябва да положат специфични за специалността изпити. Пример за това са всички специалности в НАТФИЗ, НХА и НМА.

За да учат за лекари, зъболекари и фармацевти в София, Варна, Плевен и Пловдив, зрелостниците трябва да минат задължителни кандидатстудентски изпити по биология и химия. За прием не се използват оценките от държавните изпити и за Академията на МВР, Военната академия “Георги Стойков Раковски”, Американския университет в Благоевград и Нов български университет