Психологът и педагогическият съветник на училище „Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик са започнали тренинги в 3б клас под надслов „Изкуството да общуваме”. Инициативата е на директора на училището Даниела Кемчева, а целта е да се създадат положителни модели на поведение и общуване. В тренингите са включени както децата, така и тяхната преподавателката Верка Маратилова.

Това съобщават с отворено писмо до медиите родители на децата от паралелката, подтикнати от учителката да заплюят свой съученик.

Наказание на третокласник в Пазарджик: целият клас го заплюПрокуратурата започва проверка по случая

„Ние като родители смятаме, че децата ни не са травмирани от случилото се, говорили сме с тях и те са наясно, че плюенето по друг човек под какъвто и да било претекст е недопустимо и противоречи на моралните и етични норми на поведение. Смятаме, че ситуацията е овладяна, а наложеното административно наказание „предупреждение за уволнение” – адекватно, още повече, че Районна и Окръжна прокуратура Пазарджик, които са били сезирани по казуса, са отказали да образуват досъдебно производство”, пишат родителите.

Те застават зад Верка Маратилова, като посочват, че не подкрепят наложеното от нея наказание със заплюване, но го разбират. Категорични са, че това е единичен случай, предизвикан от стеклите се обстоятелства. „Поведението в конкретния ден на едно буйно дете е успяло да предизвика тази реакция от един отличен професионалист, избран за учител на годината през 2017 г. в Пазарджик, спокоен, усмихнат, позитивен, обичан и уважаван и от ученици, и от родители човек, каквато е за нас Верка Маратилова”, пишат родителите.

Те обясняват, че са свидетели на редица положителни аспекти в работата на преподавателката. Иновативния подход в методите й виждат във внедряването на добри практики в училището и разработването на различни проекти, в които родителите са участвали заедно с децата си. „Ние й вярваме като учител и желаем тя да продължи да ги обучава, защото осъзнаваме, че доброто начално образование е основополагащо за тях”, категорични са родителите.

След проведена извънредна родителска среща, по време на която Маратилова се е извинила за допусната грешка, родителите са направили и подписка в нейна защита. В своето писмо до медиите прилагат подписите на 37 човека и изразяват желание учебният процес да продължи нормално, което е в интерес на децата, които обичат и уважават своя класен ръководител.     

Родителите бранят учителката, наредила плюнки по третокласникТя е наказана с предупреждение за уволнение

Психологът Екатерина Лозанова: Ще има психологически последици за наплютото дете, ако не се вземат адекватни меркиНе трябва да търсим виновни в инцидента, а да разберем какъв е проблемът между учениците