Мъж с психични отклонения бе осъден на 3 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, след като бе признат за виновен за заплаха за убийство от Районния съд в Пловдив.  През септември мъжът е опрял нож в гърлото на пловдивчанка, като намесата на кучето на жената е предотвратило по-тежки последици.

Жената, която работи като медицинска сестра, се прибрала в дома си и  около 19.30ч. на 24 септември миналата година  и излязла да разходи домашния си любимец о от породата „Йоркширски териер”. Пострадалата и домашният й любимец  се движели  по велосипедната алея на бул. „Марица – Юг” зад Хуманитарната гимназия.

В този момент от храстите край алеята изскочил  мъжът,  който държал в лявата си ръка нож. Той притиснал с дясната си ръка пострадалата близо до тялото си, опрял острието на ножа в областта на шията и й заявил: "Аз ще те убия".

В тази стресова ситуация свидетелката успяла единствено да извика на кучето си - "Дръж!”. Въпреки че е от най-дребните породи, кучето, вярно на стопанката си, се хвърлило с лай към мъжа. Осъденият  освободил от хватката си пловдивчанката, като при свалянето на ръката си я порязал с ножа на няколко места по ръката.  Веднага след това побягнал, но продължил да й се заканва с думите: "Аз ще те убия рано или късно!".

Уплашена жената започнала да вика за помощ, но наоколо нямало никой, който да се отзове, поради което бързо се прибрала в дома си и позвънила на номер 112, като съобщила за инцидента. След това почистила сама порезните рани на ръцете си.

Три дни по-късно полицаи успели да издирят мъж и да го задържат, а жената разпознала извършителя.  Въпреки че мъжът е диагностициран с  "Диссоциално разстройство на личността", съдебно-психиатрична експертиза показал, че мъжът е адекватен и можел да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Мъжът е бил осъждан за 12 престъпления досега -  основно за престъпления против собствеността , като последното наказание му е наложено за осъществен грабеж и то при употребата на сила спрямо пострадалото лице. Той е лежал и в затвора 2 години преди настоящата присъда. Освен че отново ще трябва да се върне в затвора, мъжът ще трябва да заплати и 2000 лева на пострадалата пловдивчанка.