Районната здравна каса във Велико Търново влиза на проверка в общинската болница в Павликени, където 70-годишна жена бе забравена 6 часа заключена в скенера.

Абсурдният случай е от 7 октомври, а за него разказа дъщерята на пациентката пред Нова телевизия. 70-годишната Асенка Христова била приета с белодробно заболяване. Тъй като не се подобрявала, я изпратили на скенер. Изследването било направено, но жената била забравена от рентгеновата лаборантка на повдигнатото легло на томографа, от което не можела да слезе. Около 15 ч. персоналът на рентгеновото отделение си тръгнал и заключил помещенията с болната в изолираното помещение на скенера.

Междувременно дежурна сестра установила, че пациентката не е в болничната си стая и започнали да я търсят. Проверили около болницата, дори в близките магазини, но от болната нямало и следа. Обадили се на близките й, да не би да се е прибрала вкъщи. Сигнализирали полицията. Изплашеното семейство на Асенка я търсило дори на гробищата. Докато след 18 ч. дежурна рентгенова лаборантка, повикана по спешност, не я открила все още в апарата. За щастие той бил изключен и тя не е била подложена на опасно облъчване, каза пред "24 часа" управителката д-р Ренета Кръстева.

"Още на следващата сутрин поисках писмени обяснения от всички, които са били по график на работа. Виновната рентгенова лаборантка Камелия Кръстева ще бъде наказана със забележка и ще бъде лишена от допълнително материално стимулиране за няколко месеца. Консултирах се с адвокат, ако я уволня, ще ме осъди за обезщетение", обясни д-р Кръстева. Разсеяната лаборантка е изпратена принудително в отпуск. За да няма подобни инциденти, изследваните на скенер в Павликени вече получават звънец, с който да сигнализират веднага.

"Много ми е болно и обидно, че заради немарливостта на една жена се слага петно върху болницата. Всички ние сме отговорни професионалисти", каза д-р Кръстева. Асенка вече се лекува в специализирана белодробна болница в столицата.За случая е сезирана и прокуратурата, а близките смятат да съдят здравното заведение.

Лекари забравиха пациентка в скенер, държаха я вързана 6 часаАбсурдният случай е от болницата в Павликени