България е една от най-посрадалите държави във финансово отношение, в следствие на кризата с COVID-пандемията. Tова сочи проучване на Европейския парламент. Според проучването най-големите проблеми на жителите на държавите членки са свързани със загуба на доходи, безработица и невъзможност да покрият дълговете си. 

Цели отрасли вече са пред фалит. Според хотелиера Васил Димитров е застрашен целият сектор, ако не се вземат мерки. Той се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Той и колегите му искат от общината намаляване на данъците с до 60% за наем и такса смет.

„Ние молим за намаляване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от колегите, все още не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят“, коментира Димитров пред Нова телевизия. 

А в съседната община Дупница ще затварят. Търговците на една от най-големите борси за автомобили втора ръка у нас , се надяват на чудо. „За два месеца и половина имаме 2 продажби., което няма как да ни покрие разходите“, твърди Кристиян Крумов.

Затова е решил да спре с вноса от Италия, а после ще му мисли. „Хората са  страхливи, те няма да  предприемат смяна на автомобилите, ние няма откъде да ги купуваме и съответно няма да има внос и тука“, допълни Крумов.

Той предвижда криза в бранша поне още  година, въпреки че  цените на колите втора ръка вече са надолу с 10%.