Ръководството на Прокуратурата на Република България се обръща с призив към всички прокурори, следователи и съдебни служители, да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения. От ежедневно преливане се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и други. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

От центровете по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв, който се отчита от началото на месец март.

Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Желаещите да дарят кръв магистрати и служители, които се намират на територията на столицата, ще могат да го направят във Военномедицинска академия и в УМБАЛ "Св. Анна". Прокурорите, следователите и съдебните служители от страната могат да се включат в инициативата като се обърнат към здравните зааведения, както и къв Регионалните центрове за трансфузионна хематология в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни. Пълна информация за кръводаряване може да намерите на следния сайт: https://ncth.bg/

Ръководството на ПРБ се обръща и към всички магистрати и съдебни служители, които в момента са в платен годишен отпуск, ако желаят да се присъединят към доброволците, ангажирани с осигуряването на подкрепа за нуждаещите се в условията на причинената от разпространението на коронавирус пандемия. Записването става на следния сайт: https://www.dobrovolets.bg.