Служители на икономическа полиция, под надзора на Районна прокуратура - Дупница, нахлуха рано тази сутрин в ТЕЦ "Бобов дол".

Те са действали светкавично във връзка с получен сигнал, че ТЕЦ-ът е възобновил изгарянето на отпадъци, пише Блиц.  Магистрати и полицаи проверяват дали топлоцентралата притежава всички необходими почистващи инсталации. 

Вчера стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" отново гори отпадъци, след като е отпаднала принудителната мярка, наложена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров преди около два месеца, казаха от дружеството. Централата е получила разрешение от МОСВ да използва отпадъци в производствената си дейност, след като е изпълнила изискването за надграждане на системата за мониторинг на една от сероочистките.

Досега условието беше изпълнено от дружеството частично, заради което имаше временна забрана за изгаряне на отпадъци, наложена след проверка на РИОСВ - Перник. Впоследствие обаче бе установено, че забраната не се спазва от дружеството, което стана причина за налагането и на принудителната мярка от страна на МОСВ.

Досъдебното производство, заради което изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е с мярка "парична гаранция", продължава. Отпадъците, които ще бъдат горени, ще се доставят от столичен завод по договора на ТЕЦ "Бобов дол" със Софийска община. Договорът, който е с продължителност 3 години, предвижда изгаряне на 70 хил. тона RDF годишно.