Входните врати при заразата са очната лигавица, носоглътката и устата. 85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски и предпазни очила и шлемове. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ ръководителят на Катедра "Хигиена" в Медицинския университет проф. Емил Воденичаров.

Според него най-рационалният метод за борба с COVID-19 е социалната изолация и е много правилно, че правителството поиска да бъде удължено извънредното положение. Вторият ключов момент е повишаване на хигиенните изисквания.

"Коронавирусът макар с минимално тегло от 60 до 140 нанометра има маса, която се подчинява на втория закон на Нютон, че силата на земнотго привличане е равна на масата по земното ускорение. и се задържа в кратко време в атмосферата. При кихане и кашляне това може да достигне до метър-метър и двайсет. И затова се прие правилото 2 метра отстояние при социални контакти", каза още проф. Воденичаров. 

Той обясни, че домашният сапун има един недостатък, че е зависим от PH, те., когато е твърда водата, дезинфекционните свойства се редуцират.