Очаква се разпространението на коронавируса у нас да стихне след 20 юни. Това заяви в ефира на bTV математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Николай Витанов. Той подчерта, че предишните две епидемии от подобни вируси също са отшумели от само себе си, като не е изключено това да се случи и с Ковид -19. 

"Другият вариант е той да се прикрие в други страни, където е зима, и след това да се завърне през есента", каза Витанов. И уточни, че ако това се случи, вирусът ще е в по-лека форма. 

Според него съществува и опасност при пристигането на туристи за летния сезон. Витанов припомни, че много от новите огнища се появиха, след като наши сънародници се прибраха от Холандия. 

"През есента може и да не се наложи ограничаване на мерките. Ако имаме лекарство или ваксина, изобщо няма да има затваряне на икономиката", заяви още той. Експертът уточни, че мерките, които дават резултат, са носенето на маски и поставянето под карантина на пристигащите от други държави.