„Сега влизаме в епидемията, като нееднократно след казвали, че очакваме пика да е около Великден. Това го показват математическите модели.  Разбира се, че сме начертали мерки за справяне със ситуацията, след като пикът отмине, но не правим гръмки изказвания.

Обсъжда се не само справяне със сегашната ситуация, която е много е динамична, но се мисли и как да се излиза. Такива отговори няма по света все още”, каза проф.  Венцислав Мутафчийски на въпрос какви ще са мерките у нас след пика на болестта.  Относно дали може да се види нова вълна от коронавируса, проф. Мутафчийски заяви, че в момента има една вълна.

„В Азия се вижда вдигане на брой на заразените, не може да кажем, че има втора вълна. Следим ситуацията, няма откъде другаде да се информираме.  Дали ще има втора вълна лятото или по-късно – никой не може да каже”, каза председателят на Националния оперативен щаб.

Тестовете за COVID-19 у нас на свършване, изследвани са средно по 2200 души на 1 млн. населениеОчакваме 70 000 теста, в резерва са 11 400, обясни ген. Мутафчийски