Не бива да си позволяваме никаква свобода по отношение на мерките за социална, физическа изолация, защото иначе бихме допуснали епидемията да се разгърне в мащаби, за които здравната ни система не е подготвена и не може да се справи. Медицински стратегии могат да бъдат градени само върху сериозни социални мерки, каквито, според мен, успешно се прилагат. Това каза пред БНР проф. Коста Костов - координатор на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерски съвет.

"От всички успешни страни в борбата с епидемията, които минаха преди нас и натрупаха достатъчен опит, успяха само тези, които включиха целия арсенал от възможни мерки. Като започнем от обикновените хигиенни мерки и стигнем до тежката физическа изолация", обясни професорът.

По думите му целта на мерките е "кривата да бъде огъната като върбова пръчка и да се насочи към по-хоризонтално течение". Той смята, че това е добра прогноза и изрази очакване да не се даде възможност на кривата на заболелите "да скочи с голяма височина". Проф. Костов посочи, че всичко зависи от спазването на мерките и от това колко сме дисциплинирани.

Във връзка с очакването, че благодарение на задължителната в българския имунизационен календар ваксина БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin) в България имаме по-сериозно изграден колективен имунитет, проф. Костов обясни, че това не е доказано, но дава голяма надежда.

"Ние бихме могли да разчитаме на това, че вероятно имаме един добър колективен имунитет. И това ще се дължи не само на БЦЖ ваксината, а и на всички останали ваксинационни програми, които сме следвали във времето", обясни той.

Проф. Костов заяви още, че няма нищо по-добро от това Националният оперативен щаб да се вслушва в съветите на Медицинския експертен съвет, но уточни, че задачата им не е да съветват щаба, а правителството.

Той коментира и настояването за т.н. "масов скрининг", но обясни, че "от всички възможни диагностични лабораторни тестове, които се употребяват по определени възходящи критерии, като най-високо стои диагностичният тест - PCR, и той е единственият".

Професорът заяви, че се злоупотребява с тезата, че от Медицинския съвет прокламират масовото диагностициране със серологични, имунологични, антителни тестове.

"Това не е така!", заяви проф. Костов. Той обясни, че в техните препоръки критерият е за следване на определена последователност на процеса и на върха да е PCR тестът.

Професорът уточни, че върху доклада на МЕС са работили 14 членове на съвета, а са се включили и още над 70 медицински експерти от цяла България.