Аз и генерал Мутафчийски имахме много ползотворен разговор преди три дни, в присъствието на премиера. Точно там се случи нашето взаимно сближаване. От самото създаване на Медицинския съвет напрежението с Щаба е създадено изкуствено. Така отговори Коста Костов на запитване дали напрежението между него и лидера на оперативния щаб е допринесло за прекратяване на дейността на съвета. 

"Между мен и Мутафчийски е имало през годините разминаване на мнения. Но това не се е отразявало на работата ни заедно. Ние се разбрахме", заяви председателят на Медицински съвет в "Тази събота и неделя" по БТВ. Той отново изтъкна, че причината да спре дейността на съвета, е, че възложената задача е била изпълнена. Предаването на доклада само по себе си не означавало, че съветът прекратява дейността си. Решението било на колектива, а премиерът е проявил разбиране, след като му било съобщено. 

"На първо място ние имаме ангажимент към нашите пациенти. За тези две седмици се лишихме от възможността да бъдем по-близо до тях. Сега е моментът да отдадем всичките си сили на тях", заяви Костов. 

"Категорично заявявам, че за тези две седмици не сме получавали заплати. Ние оставаме на поста си, казваме "Рапорт даден". Работихме в много добро разбирателство, не е имало конфликти. Между нас имаше диалог, а очакванията ми за големи сблъсъци не се оправдаха", каза още той. И допълни, че уважава и цени гледната точка на доц. Магъров, дори и крайните му изказвания. 

"Давам възможност на всички колеги, които имат крайни мнения, да ги изразяват свободно, за да не бъдат считани те за мнения на Съвета. Уважението ми към Мангъров е за това, че той отстоява мнението си. Като председател имам нужда от целия спектър от гледни точки и мнения, за да мога да взема решение", обясни той.