"Новият коронавирус не е като познатите до сега и тестовете са само за него. Например у нас 15% гърлобола и 30% от сезонната кашлица се причиняват от коронавируси. Новият тест обаче не ги хваща тях, а само мутиралия.  Първо се търси един ген, който е специфичен за него При съмнителен резултат се повтарят, с доказване на три гена. В рамките на деня и по-малко от 24 часа имаме резултати, с което малко държави могат да се похвалят", каза проф. Тодор Канатарджиев.

Относно питанията за имунизационния календар и неговото връщане проф. Канатарджиев заяви, че вече са водени разговори как да стане това, тъй като има тревожни тенденции в някои държави.

"Има епидемия от детски паралич в Афганистан и Пакистан. Има опасност от морбили за неваксинираните деца. Мислим за няколко ДКЦ-та в няколко областни центрове, в които да се извършва имунизация и да се направи т.нар. зелена зона . Завчера излезе един анализ на СЗО, да се изчака с имунизациите, защото, ако не може да се осигури абсолютна безопасност за майките и децата, не бива да се предприемат в момента. Мислим сериозно по този въпрос", заяви д-р Кантарджиев. 

 "Една от причините малките деца да боледуват леко е една от ваксините, която предпазва от пневмонии", разясни той.