С досегашната система за регистриране на случаи и жертви на коронавирус е имало разминавания, които в момента се изчистват.

"101 дни данните се събираха по телефон и факс, сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната система, които никой не искаше да скрие. Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите, а сега се оказа, че 12 смъртни случая не са били вписани", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Кантарджиев  бе категорично, че не е имало натиск от страна на щаба хората да пишат, че пациентите са починали от коронавирус.

"Още през март казахме, че пикът ще е средата на април, слава Богу адът не беше в цялата страна, а в някои болници, които сериозно намалиха капацитета си. Кой ви каза, че всичко е свършило, просто се появиха някои положителни тенденции - за четвърта седмица числото за предаване на заразата - вече 10 заразяват 8, но инфекцията е сред нас и има някои клъстери, които ни заплашват. В Северна Македония мюсюлманските празници създадоха огнища на инфекцията, докато у нас се взеха мерки да не се събират хора в джамиите", обясни той.

"Блокадите на села и градове не е ефективна мярка", категоричен бе той.

"Ако има тенденция за повишаване в 5 параметра, които следим всеки ден, може да има затягане на мерките. Засега разчитаме на съзнанието на българския народ и дори да отпаднат някои мерки, да продължава да избягва събирания на закрито, да се мият редовно ръцете. Доста хора и след отпадане на мерките ще продължат да си носят маските в градския транспорт и магазините, и това е правилно. Преди 2 месеца Мангъров каза, че 500 000 българи са имали контакт с вируса, сега станаха 200 000 според него. Скоро ще имаме надеждни данни за влезлите в контакт с коронавируса - изследване в Пловдив.

Иначе някой колега, който представлява само себе си, може да си говори всичко", обеща Кантарджиев. Разстройствата по морето през лятото са бактериални, а на морето в предстоящия сезон също да не се събират много хора в затворени помещения, а купоните - навън. Най-добрият дезинфенктант е слънцето. Внимавайте за кърлежи, като отидете днес на Задушница на гробищата ", предупреди професорът.