Очаквам пикът на заразата у нас да е в края на април. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, част от националния оперативен щаб.  Той каза, че заразените с COVID-19 са вече 458.

"Засега не можем категорично да кажем, че БЦЖ предпазва и води до по-леко прекарване на заболяването. Засега се моля да е така, защото "по-бецежирана" нация от нас няма", така той коментира новината, че хората, ваксинирани срещу туберкулоза карат заболяването по-леко.  

Проф. Кантарджиев коментира и мерки за предпазване - инхалации, но най-вече хигиена на ръцете, маски, те предпазват, по-добри са хирургическите.

За специалните маски, с които се работи в лабораториите, предпазват във висока степен, заяви още той.

"За разлика от грипа, който се развива в рамките на два часа, тук идват постепенно. Водещо е болка в гърлото, понякога хрема, зачервени очи. После започва кашлица. Тежките симптоми, които са индикация за лекар, са затруднено дишане, не ти стига въздух. Когато лигавиците станат сини и се види, че кислородът е малко, това е  за болничното лечение", разкри част от симптоматиката проф. Кантарджиев.   Той посъветва хората със затруднено дишане да се обръщат към Спешна помощ, за да бъде установено действително дали се касае за коронавирус.

"Никакво събиране на хора за Великден, дори по вилите. Събирането по градинки, лаф моабетите, биричките на крак не са добре по време на епидемията", допълни още проф. Кантарджиев.