Благодарение на правилната тактика и стратегия, избрани от правителството и от Щаба, избегнахме съдбата на държави като САЩ, Испания, Италия по отношение на разпространението на заболяването, заяви пред Нова телевизия директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.  

„Успяхме да ограничим разпространението на заразата и то благодарение на тези, които бяха дисциплинирани”, добави той.    

Според него строгите мерки, които бяха въведени в страната във връзка с епидемията, са били облекчени навреме.

„Решенията бяха съобразени с анализ на реалната действителност, който показваше, че пикът е достигнат, започна едно плато.   Изказванията на щаба бяха, че ако картината се помени, ще се върнат строгите мерки. Облекченията бяха навременни, но опасността не е отминала”, посочи той.  Според него, коронавирусът ще бъде част от живота ни.

„Дори вирусът да се завърне септември месец, ще се срещне с определен наличен имунитет в част от населението. Тогава ще сме по-подготвени за такава среща, отколкото досега, по-близо сме и до ваксината”, коментира проф. Начев.  

„Тази пандемия подейства в няколко аспекта. Усетихме, че не сме вечни, че всеки може да се разболее и това заболяване може да завърши фатално. Това подейства на психиката.   Второто положително от тази пандемия е, че много хора отвориха сърцата си за доброто и за това как могат да помогнат на околните. Дарителството отново се завърна. Бяхме забравили за дарителските акции, че дълбоко в душата на българина има такъв момент – че може да помогне на ближния”, каза в заключение кардиологът.