Общинският съвет в Пловдив ще гласува проекта за измяна на ПУП-а и парцеларния план на новата пътна връзка между Прослав и Коматево, научи TrafficNews.bg. За трасето вече има идеен проект, но за да се пристъпи към техническо проектиране е необходима санкция на местния парламент. Ако тя одобри предложението ще започнат отчужджителните процедури и проектирането на пътя. Идейната разработка е направена така, че отсечката ще  бъде максимално по сегашния съществуващ черен път, за да се минимизират отчуждаването на имоти.  

Пътят ще минава през местността Терзиите, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.

В момента вариантите за път между двата квартала е през Пещерско шосе и  Коматевско шосе, или другият вариант е през Околовръстното. Съществуващият полски път се ползва предимно през лятото и не от много хора.

При направата на пътя и премахване на ограничението, собственици на земеделски земи в Пловдив да сменят статута на имотите, на практика отсечката може  да стане опорна точка за бъдещ квартал.

Идеята е върху всички земеделски земи в местността „Теризиите, хората да правят свободно проекти за къщи до 10 метра височина, задължително с 40 % озеленяване. Така жилищни мастодонти и кооперация няма да могат да изникнат в двете местности. С промяната на ПУП-овете може да започне и прокарването на ток и вода, а след това и на подземна инфраструктура.

На практика такива парцели има в кварталите Остромила и Беломорски, както и на юг от тях към Коматево. Така в един момент – при нужното облагородяване, трите квартала да бъдат плътно запълнени с къщи и реално да се слеят.