Посланикът на Молдова у нас Н. Пр. Штефан Горда бе награден с орден „Мадарски конник“ първа степен от президента на България Румен Радев. На церемонията присъстваха представители на дипломатически мисии, сред които и инж. д-р Веселин Чипев, почетен консул на Молдова, към когото посланик Горда изказа специални благодарности.

Това висше държавно отличие е признание за последователните усилия на посланик Горда за развитието и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни през последните четири години, заяви държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Специално бих искал да отбележа дейността на нашето почетно консулство в Пловдив, ръководено от г-н Веселин Чипев, който активно подкрепя проекта за сътрудничество, заяви дипломатът и повторно благодари за насърчаването на доброто име на Молдова.

В края на 2017-а инж. д-р Чипев получи диплом първа степен на правителството на Молдова от молдовския министър-председател Павел Филип. Признанието бе за огромната подкрепа, оказана от почетния консул след природните бедствия, сполетели Молдова, както и за упоритата му работа за укрепване на дипломатическите, приятелските и бизнес връзките между двете страни.

По време на събитието президентът Румен Радев отбеляза, че в рамките на мандата на дипломата политическият диалог между България и Молдова е продължил да се развива във всички направления от взаимен интерес. „Приятелските връзки между двете държави се основават както на силните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е важна част от молдовското общество“, заяви Румен Радев.

Радев изказа благодарност към посланик Горда за положените усилия за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Молдова. „Посланикът подкрепи инициативите за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова“, отбеляза още Радев. Държавният глава посочи, че през последните години търговско-икономическите отношения между България и Молдова също са се развили, а страната ни е водеща за молдовските туристи дестинация. Президентът отбеляза и факта, че молдовският дипломат е сред основателите у нас на Клуба на посланиците, говорещи български език.

В словото си посланик Горда подчерта, че мотивацията му да говори красивия български език се дължи на „уважението и любовта към 1000-летната българска история и цивилизация“. По време на мандата си успях да посетя 22 от 28-те области на България, пихме чиста планинска вода, влюбихме се в незабравими места, отдадохме почит на героичните дела на Шипка и Плевен, бяхме на свещени за българите места – уникални за планетата, но най-ценното е истинското приятелство, което ни свързва с прекрасните хора, заяви посланикът в изказването си.

Н. Пр. Штефан Горда благодари за българската подкрепа по пътя на европейската интеграция на Молдова. „Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално нужда от тази подкрепа има българският етнос, който е два процента от населението ни“, заяви посланикът. Той отбеляза подкрепата на България за Тараклийския университет, който е единственото българско висше училище зад граница, както и за стипендиите за обучение у нас, които страната ни предоставя на около 300 молдовски студенти.