България ще възобнови по-бързо процедурите за приемането ни в „чакалнята” на Еврозоната. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че в момента правителството работи това, което трябва – да улеснява фирмите,  които могат да функционират , а хората да си хранят семействата. Днес ще се реши и за отпускане на финансови средства  за самотни майки и хора без доходи.

„Ние имахме 10 млрд. лева във фиксалния резерв – „мазнинката”, с която живеем като държава. На нас парламентът ни позволи да теглим дълг, ако свършим парите  и да можем да плащаме заплати на  лекари, полицаи, военни. Да изплащаме пенсии.Гарантираме бюджетът и икономиката ни,  да не стане пак 3 долара пенсията, като през 1996 година. Страховита криза е. Имам голяма критика към себе си е ,че не трябваше да се огъвам за процедурите за присъединяването  към Еврозоната. Видяхте, там ще потекат трилиони. Забавихме 1-2 месеца процедурите, за да убедим хората, че това е правилно. Сега ще ги наваксаме за 2-3 седмици. Подаваме документите до края на април”, каза Борисов.

Това, което се вижда,че страните от Еврозоната ще получат милиарди за възстановяването на икономиката си, а другите ще теглят дългове с огромни лихви.

Борисов е говорил с представители на ЕЦБ и Европейската комисия, като той се надява нещата да се развият по-бързо и с Хърватия, с която сме кандидатствали заедно, да се закачим за водопровода на парите за възстановяване.

Той каза още, че е много рано да се говори за курс лев-евро, тъй като  става дума за „чакалнята” на Еврозоната, като Борисов даде пример с Дания, която от 20 години е там.

Очаквайте подробности!