В 16:30 часа българско време започва гласуването за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на конгреса в Лисабон. Единственият кандидат за поста е бившият лидер на БСП Сергей Станишев.

Въпреки отказа на сегашния председател на левицата Корнелия Нинова в последния момент да участва в конгреса, в Лисабон е делегация от 10 човека от БСП, които ще гласуват за българския кандидат.

Нашите социалисти няма да подкрепят тестовете от документите, които се отнасят до приемането на Истанбулската конвенция и миграцията.

Общо 8 резолюции за преодоляване на неравенствата ще приеме конгресът. Акцентът е в икономиката и социалната политика, доходите и заличаване на всички неравенства.

„БСП не може да подкрепи текстовете, които призовават за приемане на Истанбулската конвенция и двете ни писма ще бъдат отразени по отношение на други резолюции, като за тази за миграция има процедура, която е спазена и партиите декларират по кои теми да не се чувстват обвързани”, обясни зам.-председателят на БСП Деница Златева.

Еврокомисарят Франс Тимерманс е кандидат на ПЕС за председател на ЕК, като на "Позитано" 20 имат някои разминавания с неговите позиции, като например Истанбулската конвенция. „Всеки трябва да даде принос, ясно отчитайки разликите и по време на кампанията темата за ратификацията няма да стои, изборите са най-важни”, посочи още Златева.

„Ние сме тук за най-важното - да подкрепим Станишев, това е уникално постижение”, потвърди и Кирил Добрев.

На въпроса хвърля ли сянка отсъствието на Корнелия Нинова, Добрев отговори: „10 човека сме тук, присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно...”

Кой е в Лисабон ?

Конгресът на ПЕС е мястото, на което участват премиерите на Португалия, Испания, Албания, Румъния, Швеция, Македония, Малта.

Присъстват комисарите Корина Крецу, Федерика Могерини и Марош Шевчович.

Тук са представители на двете опозиционни турски партии – Народнорепубликанската  и прокюрдската Демократическа партия на Селахатин Демирташ.

В конгреса на ПЕС в Лисабон участват представители на 56 държави, включително на Демократическата партия на САЩ и представители от Китай. Има 76 организации, синдикати и прогресивни неправителствени организации. Право на глас имат над 1000 делегати.

240 журналисти отразяват събитието.

Основната цел на конгреса е левицата да направи заявка за спечелването на европейските избори и да излъчи следващото мнозинство в европарламента, което да избере президент на еврокомисията, като Франс Тимерманс е кандидатът на ПЕС.

Шансовете на европейската левица да спечели изборите са големи, въпреки че заради брекзит губи 20-те места на лейбъристите в ЕП.

Бъдещите коалиционни партньори, с които ПЕС ще преговаря за мнозинство в Европарламента, са либералите, зелените и социалистическите формации - от партии като тази на Макрон, до леви политически сили като тази на Ципрас. ПЕС ще води и преговорите за ресорите в ЕК.

Кампанията за избиране на Франс Тимерманс за президент на ЕК се води от Сергей Станишев.

Какво печели България от кандидатурата на Тимерманс?

Успех на Тимерманс за България е огромен бонус, защото той е голям приятел и защитник на страната ни в Холандия, която блокира приемането ни в Шенген.

Тимерманс има положително отношение и по отношение на отпадането на мониторинга.

Решението за Шенген предстои скоро

В понеделник и вторник в Страсбург европарламентът трябва да гласува доклада на Станишев за приемането на България и Румъния в Шенген по всички и граници - суша, въздух и вода.