Продължава задочният спор между представителите на големите хранителни вериги у нас и министерството. Повод за това стана предложението 50% от стоката в хипермаркетите да е българска и да бъде снабдена от локални производители. Според земеделския министър Десислава Танева това е напълно приложимо и необходимо, за да се помогне на българските производители. На друго мнение, обаче са операторите на търговските вериги. Според тях 70% от стоката, която се предлага в хипермаркетите, е българска. И ако трябва да се вкара още 50 на сто родна продукция, това ще доведе до изхвърляне от пазара на едни производители за сметка на други.

Това заяви Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Представителите на търговските вериги ще инициират среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат своите предложения за подпомагане на българските производители.

„Откъде продукция за милиарди изведнъж се появи в извънредната ситуация? Ние все още нямаме този отговор. Имаме подозрения, че става дума за производители от сивия сектор. Ние, разбира се, сме готови да помогнем и на тези производители да излязат в бялата икономика, но това не става с регулации“, коментира още Матеев пред БТВ.

По думите му, ако се приеме мярката на Министерството на земеделието и храните, това би означавало компромис с качеството на предлаганата продукция.

И не само – според него въвеждането на 50% регионална продукция означава не само да се премахнат част от сегашните производители, но и да се изхвърли чуждестранните доставчици.

„Ние категорично сме против подобна регулация, която е против интереса на потребителите, на коректните производители. Тя нарушава законите на ЕС, което ще ни се върне обратно като бумеранг, защото останалите страни в ЕС няма да оставят това така и ще има реципрочни мерки“, предупреди Матеев.

Той обяви, че в момента България е в търговска война със Северна Македония, след спиране на тяхна стока на границата от Българската агенция по безопасност на храните.