„Всички организации на работодателите имат официална позиция – в този вид мярката не е работеща. От нея няма да се възползват онези, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места”. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев за мерките, които правителството предприема в подкрепа на бизнеса.

„Ние не искаме повече пари. Ние казваме как с тези пари да се стигне до много повече хора, да се подкрепят много повече работни места”, каза Велев.

Той обясни, че работодателските организации искат ремонт на закона.

По думите му в момента така са предвидени нещата, че за да даде държавата 23 лева, трябва предприятието, което не работи и няма приходи, трябва да даде още 77 лева.

„За малкия и среден бизнес, където работят ¾ от хората, бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят да бъде приложена такава мярка за 2-3 месеца”, каза Велев.

Това е и едната причина, поради която, според Велев, всички работодателски и синдикални организации искат спешен ремонт на закона.

„Другата е разпоредбата на член 6, която позволява да не се плаща и за доставки, и за нищо. Всеки на всекиго може да не плаща”, каза председателят на АИКБ.