Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за откриване на процедура за определяне на концесионер за концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване Пловдив“ – публична държавна собственост. С решението на министъра се утвърждава обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията.

Чрез възлагането на концесия на летище Пловдив се цели да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта, пише в решението на Министерския съвет.

Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

„Срокът на концесията, за която ще предостави летището, заедно със строителството и дейностите по предоставянето на летищни услуги, е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55 процента, 45 процента ще бъда финансово предложение”, заяви министър Росен Желязков пред Канал 3.

Изискванията към участниците в процедурата ще бъдат практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 годишно - не по-малко на 5 години през изминалите 10 години.

Освен това кандидатите трябва да имат регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лева. Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не трябва да е по-малък от 40 млн. лева. Освен това те трябва да са финансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 млн. лева през последните 10 години, посочи Росен Желязков. Участниците в процедурата трябва да имат и опит в набирането на финансови средства.

Концесионното възнаграждение има две ставки - фиксирана и плаваща. Плаващата е 5 процента от брутния приход на концесионера на годишна база. Но не по-малко от 100 000 на година. Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лева.

Мастити адвокати с отвод на делото за собствеността на 100 дка от Летище ПловдивСъдебната сага между държавната фирма и частника датира още 2015-а година