Министерство на регионалното развитие и благоустройство иска да бъде създаден нов регистър, в който да се вписват частните домоуправители. Те ще трябва да преминават обучение.

"Санирането на сградите е само част от въпросите, които трябва да намерят своето решение с промените в Закона за управление на етажната собственост. Целта на измененията е да се създаде режим, който да предполага по-лесна комуникация в сградите в режим на етажна собственост и много по-лесно управление на общите части, които са важни за всеки един от нас", това заяви Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ в интервю по "Бг он еър“.

В предстоящите промени на закона ще се разпише и много подробно професионалното управление на сградите от частни фирми, дружества или юридически лица. Те ще бъдат включени в специален регистър в  МРРБ. Преди да бъдат вписани в регистъра, те ще преминат квалификационно обучение, което е продължително и доста сериозно.

„Вписването в регистъра по някакъв начин ще гарантира, че когато хората си изберат определена фирма от него, домоуправителят ще предложи качествена  услуга“, каза Благиева. По думите й е важно хората да разберат необходимостта от внедряване на мерки за енергийна ефективност, защото общите части са част от нашата собственост.

„Процентът идеални части в нотариалния акт са наша отговорност, трябва да се погрижим за него. Затова с  промените в ЗУЕС първо ще създадем умения и механизми хората да погасяват редовно вноските, които се събират в етажната собственост за управление и поддържане. Трябва  регулярно да постъпват и вноските за ремонт и обновяване на сградата. Трябва да създадем умения общите събрания да се провеждат по-безпроблемно, защото всеки знае че, когато се сложи обява за общо събрание, в деня на събранието отиват много малка част от хората, няма кворум, т.е. то се проваля", обясни още Благиева.

Промените в закона трябва да доведат до по-добро управление, до повече ангажимент на собствениците. Целта, която си поставя този закон, и стратегията, която се разработва в момента, е един обновен и добре поддържан сграден фонд.

Гергана Благиева  коментира и доклада за състоянието на сградите у нас. Тя почерта, че с него не е правена детайлна оценка за техническото състояние на всички сгради, защото всяка има своите особености. Такава оценка ще има в техническите паспорти.

"Ние направихме подробен анализ за състоянието на жилищния сграден фонд. На него ще стъпи  дългосрочната стратегия за саниране в страната с хоризонт 2050 г., която ще представим в ЕК. От анализа стана ясно, че 7 процента от сградите отговарят на изискванията, което означава, че имаме тежката задача останалите 93 процента  да ги обновим“, обясни още Благиева.