Извънредното положение заради световната пандемия от COVID-19 стопира рехабилитацията на 22-годишната Таня Гъркова, чиято мечта е да стане от инвалидната количка.  

В момента Таня не ходи на процедури, работи вкъщи, но е нужна работа със специалисти, за да има напредък. А това е изключително важно за заболяването й Детска церебрална парализа.

Добрата рехабилитация укрепва костната система, правилното дишане, постигнато с упражнения, което е важно за всички органи. Обемът на движения на горни и долни крайници са важни за подобряване живота на Таня, за да може тя да върши простички неща като това да се храни сама, да отключва входната врата, да движи количката си, да използва ръцете си, за да е по-независима.

„Пропуснахме насрочената дата за курса през май. Сега имаме предложение от полския център Марзения термин през месец юли и август, стойността им е 8000 евро. Това е център, оборудван с най-ново поколение техника и със специалисти, тясно свързани с диагнозата Детска церебрална парализа, които работят по много по-различен начин от България”, разказва майката на момичета.

Таня ползва Локоматна терапия, индивидуална терапия за ръце, водна гимнастика, арт терапия, масажи, логопед, рехабилитация и много други терапии. Работата е около 5 часа всеки ден и това води до огромен напредък в състоянието й. Също така й предстои контролен преглед в ортопедична болница Шпайзинг, Виена, където е нужно да се проследи възстановяването след операцията на бедрото и да се чуят препоръките на лекаря във връзка с изкривяването на стъпалата. Най-вероятно те ще бъдат оперирани.

„Без вашата помощ и подкрепа не бихме се справили, защото всичко изброено изисква много средства. Затова моля да бъдем заедно в тази борба! Да се обединим в името на живота и здравето на едно момиче! Зная, че лечението е дълго и изисква много средства. Зная, че често се питате дали средствата са достатъчно, но Детска церебрална парализа е диагноза, която изисква много интервенции и постоянна рехабилитация. Тя няма как като вирус да отшуми за три дни. Не искам и няма да спра да се боря да подобря състоянието на детето си след всички болки и сълзи, през който премина. Често обръщам очи към небето и моля, ако може да разменим своите съдби. Да може Таня да тича, да може тя да се грижи за мене и да виждам как от радост лети! Простете, много ли искам! Но на тебе, съдба, не прощавам затова, че отне и детство, и всички мечти! Отново ви,  помогнете! Таня е моята болка, радост и моят страх! Радвам се на всяка нейна победа, на всяко нейно малко постижение. Плача с нейната болка, страхувам се за утрешния ден, в който няма да съм до нея”, споделя майката на Таня.


Всеки може да помогне, като дари средства от тук - https://www.facebook.com/donate/252912702761416/

Начини за дарение:

SMS с текст DMS TANIA на номер 17777 (дарява 1 лев)

PayPal сметка: nelito688@abv.bg

Дарителска сметка в ПроКредит Банк
IBAN: BG77PRCB92301036576316
BIC: PRCBBGSF
Титуляр: Стоянка Георгиева Гръкова