Новият Закон за извънредното положение позволява полицията да следи дали карантинираните спазват ограничението за стоене вкъщи само чрез техния мобилен телефон. 

"Става дума за локализация на мобилното устройство. Установява се клетка, на която се е закачил телефона - образно казано", разясни шефът на МВР Младен Маринов и бе категоричен, че процедурата е насочена само за лица, поставени под карантина. 

Той подчерта, че процедурата се прилага от ограничен кръг от служби на МВР и е предвидено да се прибягва до нея в случаите, когато има отказ от изпълняване на карантина и съответно нейното нарушаване.

"Запазва се задължението в 24-часов срок да се уведоми компетентния съд за съответните нарушения, доказани чрез тази информация. Ако съдът не одобри, събрана информация се изтрива незабавно", категоричен е Маринов. 

Трафичните данни обаче не винаги са надеждни, тъй като не винаги локацията на телефона 100% съвпада локацията на притежателя, тъй като може да се носи от друг. 

"Не става дума за подслушване на разговори или съобщения, а просто за локализация на мобилното устройство", наблегна Маринов и обясни, че по никакъв начин няма да се злоупотребява с тази възможност. Към момента няма данни дали процедурата е използвана за откриване на нарушители на задължителната карантина.