Всички сектори на полицията в Пловдив ще бъдат мобилизирани около студентския празник тази година. В дните преди и на връх 8 декември екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени около най-известните питейни заведения в града под тепетата, на изходите на града, както и по основните пътища в областта, които водят до предпочитаните курорти за празника. 

Полицаите ще проверяват шофьорите за консумация на алкохол и други забранени вещества, както и за изрядност в документите, техническа изправност на автомобилите и пригодеността им за зимни условия. 

"Ще има безмилостен контрол над участниците в движението с цел да осигурим максимална безопасност. Не експериментирайте, празнувайте с мисъл", призова инспектор Ботю Гиргинов от "Пътна полиция" Пловдив.

Шефът на МВР-Пловдив Атанас Илков и Ботю Гиргинов се обединиха с апел към всички студенти да не поемат рискове на пътя, да съобразяват динамичната обстановка, касаеща както метеорологичните условия, така и другите участници на пътя, да не се качват на колата след консумация на алкохол и да не бъдат подвластни на емоциите, когато става дума за шофиране, при което се носи отговорност за десетки животи. 

Пловдивското МВР ще се включи в инициатива на Университета по хранителни технологии "Празнувай отговорно", която се превърна в национална, започвайки от Студентски съвет при УХТ - Пловдив. Тази година кампанията ще стартира на 3 декември. Освен за безопасното и отговорно празнуване на самите студенти, инспектор Гиргинов припомни, че периодът е уязвим и за близките на празнуващите, които могат да станат жертва на ало измамници. 

"Последните месеци се наблюдава затишие на случаите с измамени хора по телефона, ала ние сме длъжни да взимаме превантивни мерки - преди престъплението да е налице", посочи Атанас Илков. Той обясни, че при повечето от случаите, които са разследвали, лица осъществяващи измами са били задържани на територии извън областта. Те са водени за разпит в Пловдив, ала в хода им се е  установявало, че заподозрените са само изпълнители на схемите, но не и основни организатори. "Мозъците" на операцията са ситуирани в близки съседки на България - Сърбия и Гърция, а действията по разкриване на такива трансгранични престъпления е изключително трудно, обясни още Илков. 

По време на днешния брифинг на МВР-Пловдив, на който бяха изнесени данни за оперативната работа на служителите на областната дирекция, бе повдигнат и въпроса за временната организация на движението по време на официалната церемония по откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Припомняме, че бул. "Цар Борис III Обединител", ще бъде затворен за срок от близо 1 месец, заради монтаж и демонтаж на празничната кула. 

Директорът на пловдивската полиция Атанас Илков посочи, че те са посъветвали Община Пловдив да не се пристъпва към такива действия, които ще парализират движението в града и ще бъдат основа за пътни инциденти, ала към този момент няма изглед решението на администрацията да се промени. Илков посочи, че междувременно се извършват действия по организация на охраната и осигуряването на обществения ред в Пловдив по време на самата церемония за ЕСК 2019. 

Очаква се до няколко седмици полицията в Пловдив да е финализирала детайлите по подготовка и организация на безопасно предвижване, а информацията за цялостните действия на службите в периода около 12 януари да бъде представена публично.