В четвъртък се навършват четири години от зверското убийство във Велико Търново на студентката Вероника Здравкова. На 28 февруари 2015 година момичето загина след 7 удара с брадвичка, нанесени й от рецидивиста Илиян Здравков при опит за обир. Съдът в старата столица го осъди на трийсет години лишаване от свобода, но той обжалва решението.

В четвъртък вечер родителите, близки и приятели на Вероника ще се съберат за поредна четвърта година на траурно шествие в нейна памет. Те ще извървят пътя, който роденото в Никопол момиче е изминало за последно преди фаталното нападение в района на жп гарата в Търново.

Традиционно десетки роднини и състуденти на Вероника се събират на лобното й място с искане държавата да не допуска рецидивистите да остават на свобода и да получават справедливи и ефективни присъди.

Родителите на Вероника споделят, че животът им никога вече няма да е същият. Недоволни са, че убиецът на детето им не получи доживотна присъда. „Ние не живеем от тогава“, казва Трайчо Трайков, бащата на Вероника.

Жестокото убийство потресе страната преди пет години и повдигна въпроса за връщане на смъртното наказание. Причината за избухналия гняв в социалните мрежи беше, че заловеният Илиян Здравков  направи пълни самопризнания и така получи 30 години затвор, а не доживотна присъда.