По-ниски цени на газта, парното и топлата вода можем да очакваме от 1-и април. Следващата седмица депутататите ще заседават извънредно за да съобразят Закона за енергетиката с решението на КЕВР от днес. 

След извършен икономически анализ на измененията на ценообразуващите елементи на енергийните дружества в сектор „Топлоенергетика“, при отчитане на изменената цена на природния газ, в доклада на работната група се предлага средното намаление на пределните цени на топлинната енергия от 1 април да бъде в размер на 20,77%. Намалението на цената на топлинната енергия за потребителите в София е с 25,14 %, във Враца – с 21,37%, в Пловдив - с 12,09%, в Плевен - с 14,85%, в Бургас – с 16,41%, във Варна – с 7,84%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 16,65% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16,03%.

Изменението на пределните цени на топлината енергия и на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, е в резултат на очакваното намаление на цената на природния газ от 1 април 2020 г. след промяната на ценообразуващата формула по договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт”, се посочва в доклада на работната група. В подаденото от обществения доставчик заявление за цената на природния газ от следващия месец се предлага цената на синьото гориво да намалее с 40,49%. 

Намалението на цената на природния газ ще се отрази и на преференциалните цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. След извършените изчисления регулаторът предвижда средното й намаление за тези дружества от сектор „Топлоенергетика“ да бъде в размер на 26,39%.  

КЕВР ще вземе окончателно решение до края на месеца.