Предпазни облекла, дарени на Областния кризисен щаб, се разпределят в болниците в Пловдив и областта, които ще поемат пациенти с COVID-19. Защитните костюми бяха предадени от областния управител Дани Каназирева на директорите на лечебните заведения по-рано днес.

Дарението включва 360 броя защитни костюми от най-висок клас на обща стойност почти 40 000 лева и 345 екипа за еднократна употреба.  

„Знам, че не са достатъчно, но каквото зависи от нас, го правим. Най-важното в момента за здравните работници е осигуряването на предпазно облекло. Благодаря на всички дарители, които отделят средства, за да обезпечим болниците на първа линия с изключително нужните в момента защитни средства и дезинфектанти. Медиците имат моята пълна безрезервна подкрепа, както е било винаги досега. Всяко едно дарение ще стигне до тях“, заяви Каназирева.

70 гащеризона за многократна употреба най-висок клас и 40 за многократна получи университетска болница „Свети Георги“. Според ръководството, защитното облекло идва навреме и ще гарантира спокойствие за работещите. Тук предстои откриването на нов сектор с допълнителни легла, в това число и за интензивна грижа.

30 от най-висококачествените защитни екипи и  20 от останалите предаде областният управител и на директора на УМБАЛ “Пловдив“. Директорът на болницата д-р Динчо Генев увери, че към момента лечебното заведение е подготвено, но всяка помощ е добре дошла.

100 броя екипи за еднократна употреба получи и Спешна помощ в Пловдив, които според зам.-директора д-р Димитър Христозов са много нужни на медицинските работници.

Предпазни гащеризони от висок клас за многократна и за еднократна употреба и защитни средства получиха и лекарите от УМБАЛ “Пълмед“, УМБАЛ “Каспела“,  Военна болница, Транспортна болница, МБАЛ “Свети Иван Рилски“ и МБАЛ „Света Каридад“.

Общинската болница „Д-р Киро Попов” в Карлово получи общо 60 броя защитни костюма – 40 от най-висок клас и 20 за еднократна употреба, както и 50 защитни шлема. Освен това карловската болница ще получи и 200 литра дезинфекциращ гел, особено нужен на болниците в сегашната ситуация. Областният управител лично предаде дарението на директора на общинската болница д-р Христо  Пелев  и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, които благодариха от името на лекарите в болницата.

„Искам да благодаря на Областния кризисен щаб и на областния управител Дани Каназирева.  В този момент е много важно медицинският персонал да бъде здрав, защото дори да имаме легла, болница и апаратура, ако няма лекари, сестри и санитари, няма кой да се грижи за болните“, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. В карловската болница има инфекциозно отделение, а при необходимост има възможност да се отделят още легла за лечение на пациенти с лека и средно тежка форма на заболяването.

Предпазни средства получават  и общинските болници в Раковски и Първомай, на този етап болницата в Асеновград е осигурена с всичко необходимо за лечебния процес. В бившата първа градска болница „Свети Мина“ бяха дарени 1000 броя ръкавици, а за работещите епидемиолози в  РЗИ са осигурени 100 броя предпазни шлемове.

Областна администрация продължава разпределението между всички лечебни заведения в Пловдив и областта и на останалото количество дарения на Областния кризисен щаб - 6000 литра дезинфекциращ гел, както и близо 500 защитни облекла от най-висок клас, закупени със собствени средства от общините Калояново и Куклен, след решения на местните общински съвети.

„В тежката ситуация, в която се намираме, трябва да сме обединени - и граждани, и институции!“, заяви Дани Каназирева.