Общинският съвет в Пловдив днес ще заседава изнесено в Дома на културата. Това ще е първо изнесено заседание на местния парламент този мандат. Мястото на провеждането му – основната зала на Дома на културата, е избрано, за да може да се избегне струпването на хора, както и да се поддържа по-голяма дистанция.

Ръководството на Общински съвет-Пловдив е предприело редица други противоепидимиологични мерки. Предвидено е всяко едно лице, влизащо в сградата да използва задължително дезинфектант за ръце, който ще е на разположение още на входа. Осигурени са изтривалки за дезинфекция. За по-голяма защита е препоръчително всеки да влиза с маска. 

В голямата залата на Дома на културата ще бъдат допускани само общински съветници, като с цел спазването на лична дистанция между тях, те ще сядат през две-три места един от друг и през ред. На самата сцена ще се разположени само председателят на Общински съвет, кметът на Община Пловдив и двамата дежурни зам.-председателети, които ще следят за кворума и преброяването при всяко гласуване. 

Предвидени са места на балкона за представители на администрация, които ще участва на сесията в качеството си на вносители на предложенията. За журналистите са отредени определени места също на балкона, като те ще бъдат допускани до него през отделен вход. Правилата за спазване на лична дистанция са задължителни и за настанените на балкона.

На заседанието ще се гледат антикризисните мерки, които бяха представени от Община ПловдивТе включват:

-Такса тротоарно право няма да се заплаща

-Да се разсрочат всички концесионни такси за 2019 година, а през  2020-а ще се плащат пропорционално за времето, в което са работили

- За заведения, които ползват под наем общински паркинг са освободени от плащането, докато те не работят

-Да се спре плащането на патентен данък на всички ЕТ в срок от 3 месеца до края на май,  ако вече е платен, той ще се счита за месец юни

Също така решение трябва да бъде взето за спирането на плащане в Синя зона и освобождаването на от постоянната такса към детските градини и ясли в размер на 25 лева.

Законът позволява решението да влезе в сила от задна дата, така че всички мерки, да влязат още от началото март, когато бяха анонсирани. Също така ще се приеме и промяна в местната наредба за данъци и такси, за да бъде преведена с националното законодателство. Промените, които трябва да бъдат гласувани от общинарите са данък сгради и ТБО да се плащат с отстъпка от 5% до края на юни.

Очаквайте подробности!