Ракия с 27 билки, която се произвежда в малкото селце Карайсен от 80-годишен дядо, съчетана с тиквички, патладжан и капия, мариновани в червен лук, магданоз и чесън, а котлетите глазирани със сладко от рози - тази типично балканска пасторална трапеза привлича нищо неподозиращите минувачи на метри от суетата на Главната улица на Пловдив в уюта на ресторант "Гастрономъ".

Стъпващите тук не са клиенти, вие сте наши гости, така ни посрещат стопаните на заведението Невена и Николай. Семейството им се занимава повече от 20 години с ресторантьорския бизнес, ала за тях това отдавна е надхвърлило икономическото значение на препитание. Двамата са стопани в истинския смисъл на думата и не случайно "ГастрономЪ" е наименуван eatery house, което може да се преведе и като гостилница, и като ресторант, но и като място за хранене, в което домашните продукти и атмосфера са златен стандарт.

На обширни дървени маси под асмата като във възрожденски двор, но с белега на модерните удобства, пред вас могат да бъдат сервирани традиционни български деликатеси, усъвършенствани с богатството на технологичните постижения и техники за готвене. Осъвременената трапеза обаче не изменя на многогодишния български ритуал по пиене на ракия с мезе, защото както двамата завещават словесно в своето меню: мезето означава да прекарвате време заедно, да се наслаждавате на дългите вечери със семейство и приятели, да споделяте случки и истории, докато се храните бавно и спокойно.

Схващането на домакините за култура на хранене се препокрива с наследеното от векове значение на трапезата като социализиращ фактор и средоточие на интензивната комуникация. Това не е само ядене и пиене, това е ритуал подобен на чаената церемония в Япония. И впрочем се възприема точно толкова ритуално и от японците, които са били наши гости, разказва с усмивка Невена.

Семейството запазва автентичните вкусове като събира тайни от долапите на схлупено къщи в забравени села и привнася рецепти на своите баби в създаването на изкусни блюда. Това е ключът към формирането на неповторима гастрономна атмосфера в домашна градска къща, удовлетворяваща апетита дори на най-придирчивите.

Ракията има две дефиниции, а етимологията на думата идва от древния бог на слънцето "Ра", енергията "Ки" и местоимението "Я" или аз. Така разликата между "Аз овладявам вътрешната енергия" и "Вътрешната енергия овладява мен" е около 100 грама.

С този мистичен пивък афоризъм, който вгражда в себе си и духа на семейството ресторантьори, гостите на "ГастономЪ" започват своето пътуване по листовете от рециклирана хартия в обновеното меню на гостилницата. От първите страници разбирате, че сте попаднали на необичайно място, където ракията е на пиедестал, масовото произвеждани газирани напитки са заменени от домашна лимонада, а вместо пакетирани млечни продукти, в предястия и салати се влагат пресни сирена, магданоз и люти чушки от своеобразната саксийна градина в ресторанта. 

„Търсим и дегустираме ракии, включително крафт и лимитирани серии, от целия Балкански полуостров, като селектираме най-добрите. Имаме питиета от цяла България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и т.н. По наше мнение пий ракия, отколкото каквото и да е уиски“, категорични са Невена и Николай, които лично участват в процеса по подбор на най-изтънчените питиета.

Пивките светлокехлибарени еликсири изискват и мезе, което да омекоти парливите нотки и да подложи за чревоугодническата прелюдия. Чудесни допълнения са освен маринованите зеленчуци, пукани люти чушки, домашна млечна салата, класическа балканска салата с див лук, домашна пастърма от еленско месо и дори хрупкави свински ушички. 

За новото си меню „ГастрономЪ“ подбира класен готвач, който се завръща в България съвсем наскоро, след години кулинарен опит в мишленски ресторант на остров Джърси. Стефан Вълков събира добър екип и обновява класически български рецепти с ориенталски привкус и огромни дози въображение.

В константния сет предложения прясното месо заема приоритетна позиция. Собствениците обикалят близките села, ферми и градини, за да се снабдят с пресни и качествени продукти, които да предложат на трапезата на гостите си.

Деликатеси като бавно готвен агнешки джолан, свински ребра, кралски котлети агнешки шишчета, телешки стекове, телешки кюфтета, лозови сърми с кълцано телешко месо са сред разнообразните местни ястия на заведението. Любима глазура за месо е сладкото за рози, като необичайното решение идва от стар розопроизводител край Пловдив.

Вегетарианци и вегани пък получават специално разработени ястия, вместо да бъдат притиснати от еднотипността на картофи, ориз и паста. Освен традиционни домашни ястия от този тип,  сетът на „ГастрономЪ“ изкушава с пълнени патладжани с булгур, тиквички, чушки и пресна мента, рибни филета, пълнени сладки картофи и зеленчукови феерии, а част от местните рецепти, могат да бъдат сготвени на момента във вегетариански вариант.

Всичко е добре, когато свършва добре, и именно заради това в списъка на сладките изкушения попада оригинален пудинг с халва или локум по лична рецепта на стопаните, както и редица тортени изкушения, които се приготвят с естествени съставки по домашни рецепти.

Така пребиваването в ресторанта граничи с гостуване от близки роднини, които тръпнат от нетърпение да опитата от богата и обилна софра, която са ви направили. За да има разнообразие обаче, Невена и Николай държат да предложат ежедневно обедна листа със супи, салати, основни ястия и десерти, а в края на седмицата се раждат и уикенд предложенията, част от които в крайна сметка стават толкова любими, че влизат в константния асортимент.

Домашните любимци и големи компании също биват подслонявани от стопаните, въпреки че на повечето места подобни своеволия за напълно недопустими. Тук обаче гостоприемността измества предразсъдъците.

Целият престой в „ГастрономЪ“ прилича на церемония, която дедите ни са спазвали векове наред, церемония, на която всеки е поканен да поседне, да се посмее, да утоли жажда и глад. В сърцето на Пловдив граждани и гости на града попадат в тази естествена битово-урбанистична атмосфера, която ги кани да се завръщат отново.