Пловдивското сдружение "Хайдути" се включи в честванията по повод 120-годишнината от кончината на Капитан Петко войвода. Родолюбивите ни съграждани се включиха в поклонението и тържествената церемония във Варна, организирани от Тракийско дружество “Капитан Петко- Войвода”и градската администрация. Именно в старите гробища в морската ни столица се намира гробът на Петко Киряков, по-известен като Капитан Петко Войвода. 

Той е роден през 1844 година, недалеч от Дедеагач (дн. Александруполи). В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. След жестокото убийство на брат му Матю и братовчед му Вълчо през 1860 година по заповед на местния турски бей, той събира чета от шестима души и на 6 май 1861 г. полагат първата хайдушка клетва в местността Липовица. Мъжете ликвидират убийците, начело с чифликчия Мехмед Кеседжи бей.

На 26 години се заселва във Варна, а година по-късно се жени за втората си съпруга - Рада Кравкова. Посвещава живота си на борбата за освобождение на тракийските земи, а след това - на обединяването им с България. Съосновател е на тракийската организация "Странджа", чиято цел е защита на българското неселение, останало в пределите на Турция след Освобождението. 

Петко войвода издъхва на 7 февруари 1900 година. Хиляди се стичат на погребението му.

На днешното поклонение присъстваха кметът на град Варна- Иван Портних, представители на военноморските сили на Република България, различни тракийски дружества от цялата страна, както и представители на генералното консулство на Руската Федерация.