Съпругата на италианския министър на културата Алберто Бонизоли – Лучия Велева, е родом от Пловдив. Тя не скрива вълнението си от факта, че града под тепетата стана Европейска столица на културата в същото време, в което и италианският Матера беше обявен за такъв.

“24 май е най-хубавия празник, който обединява всички. Свързва се с децата, образованието и цветята“, коментира Личия.

Велева каза, че препоръчва на всичките си приятели в Италия  да посетят Пловдив, за да усетят лично неповторимата му атмосфера. Според нея чара на града под тепетата е съчетанието на различни исторически паметници в една хармония. Като пример посочи Античния театър, който идеално се вписва във възрожденска атмосфера.

„Според мен Пловдив се справя чудесно, има много посетители и всички са много очаровани от града“, коментира тя пред Нова телевизия.

 „Видях повече неща в Матера, тъй като съм посещавала града вече два пъти.  Има страхотни изложби и мероприятия, които заслужават да се видят. Най-силно останах впечатлена от изложбата на Салвадор Дали, графика и скулптура в пещерите на Матера. Препоръчвам я на всеки, който посети града“, разказва още тя.

Съпругата на италиански министър: Българите се държат като тийнейджъри по отношение на ЕСКЛучия Велева е родом от Пловдив, но от години живее в Италия