Пловдивчанка търпи 11 години съпруга си, който я пребивал системно без причина. За случая разказаха от фондация "Джендър Алтернативи", към която се е обърнала жената. Дамата има две деца – момче на 10 години и момиченце на две години.

Тя е израснала в домове, тъй като е била сирак.

След като се омъжва, отношенията й с половинка били нормални в началото. Година и половина след сватбата, мъжът й започва да я тормози психически, а в последствие и физически. Той я заключвал и не й позволявал да излиза, забранявал й да се среща с приятели, а дори и да не ходи на работа.

След раждането на първото й детенце, насилието спира, но за кратко. При солидна почерпка с алкохол, след работа или среща с приятели, насилникът я събуждал посред нощ и започвал без причина да я пребива. Това се случвало почти всеки ден, пред погледа на детето. Имало е и моменти, в които жената е ритана в главата и блъскана в стената.

Насилието става още по-брутално, след като жената забременява за втори път. Дори когато е била бременна, тя е била пребивана жестоко.

„По време на раждането той не е присъствал, не е бил до нея и след това. Тъй като жената е нямала близки, тя е била принудена да се върне в дома на насилника си. Той пък от своя страна не полагал грижи за децата си и майката е принудена да си намери работа.  Това ядосало още повече мъжа й, който я смазва от бой. Обезобразена, тя потърси нашата помощ”, разказа Любомира Цъцарова - психо-социален консултант във фондацията.

Въпреки консултациите и подкрепата на експертите,тя отново се е върнала при насилника си. Като причина тя споделила, че няма средствата да се грижи за децата си, както и близки които да й помогнат.

Само за миналата година 29 жени у нас са били убити. 23 от жертвите са били жертви на бивши или настоящи съпрузи.

„5 от тези 23 жени, са подавали сигнали за насилие. Оттук може да се направи извода, че институциите не са си свършили работата. За тази година, до ноември, 25 жени са били убити от своите партньори или по две дами на месец. Като мотиви най-често се посочва ревност”, споделиха от фондацията.

По време на пресконференцията от неправителствената организация представиха резултати от проект "Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места. Експерти са влезли в четири училища в Пловдивска област – Браниполе, Крумово, Брестовица и Цалапица. От средата на месец май са били проведени 12 срещи с децата, като експерти и психолози са провеждали беседи чрез интерактивни методи свързани с домашното насилие.

„Младите хора знаят за домашното насилие, но вкъщи не се говори за това. При въпроса: „Знаете ли как да се предпазите от домашно насилие у дома”, нито едно дете не отговори. Всички мълчаха. Темата домашно насили все още е табу”, заявиха от фондацията.