"Как да съм сигурен и спокоен, че нямам коронавирус, когато не ми е направен тест, а симптомите са налице?" - пита млад пловдивчанин, който обезпокоен потърси нашата медия. 

Той не може да си обясни как точно работи системата за тестване за COVID-19 и смята, че това, което чува по телевизията няма общо в реалната ситуация или поне в Пловдив е така. 

Ето какво разказа пред Trafficnews 29- годишнo момче, което от две седмици е с по-голямата част от симптомите на коварния вирус:

"Всекидневно работя и се виждам с хора, въпреки ситуацията в момента. Баща съм на малко дете, а вкъщи живее и баба ми, която виждам всеки ден. Опитвам се всячески да предпазя семейството и себе си, като взимам всички необходими предпазни мерки. Преди 2 седмици обаче започнах да кашлям и да чувствам неразположение, но не обърнах внимание. На следващия ден всички симптоми за коронавирус бяха налица, без температурата - суха кашлица, задух, стягане и болки в гърдите и мускулите. Слушайки всички новини по телевизира, веднага се обадих на личния ми лекар и отидох на преглед. След проведен преглед се установи, че имам остър бронхит, а това бе потвърдено и от рентгенова снимка, която си направих. Изписан ми бе антибиотик, като джипито все пак ми препоръча да отида да ме прегледат и в Инфекциозна."

Там, пловдивчанинът бил посрещнат от медицинска сестра, която започнала да го пита за какво е тук и какво прави тук. Момчето разказало са своите притеснения и й показал направената рентгенова снимка. 

"Нямаше опашка, само 1 човек преди мен. Чакал съм не повече от 30 минути, но самото отношение не ми направи добро впечатление. Знам, че медиците ни са на ръба на силите си, но и всички останали хора ежедневно живеят в стрес и с мисълта дали не са заразени и не им се обръща достатъчно внимание." - споделя още нашият читател. 

29-годишният пловдивчанин бил прегледан от специалист в Инфекциозна и поискал да му бъде направен тест, като обяснил, че работи с хора всеки ден и иска да е сигурен, че това не е опасно за всички около него. 

"Казаха ми, че тук не правят тестове и да продължавам да си пия антибиотика за бронхит. Препоръката беше да се изследвам в частна лаборатория срещу 120 лева. Знам, че има и бързи тестове на по-ниска цена, но притеснението ми тук е "Как да отида да се редя на опашки, с хора които се изследват за COVID-19, ако аз съм здрав и мога именно там да се заразя?" В момента продължавам да работя и да се прибирам при семейството си. След две седмици, въпреки приема на антибиотици симптомите още са налице и не мога да кажа, че се чувствам по-добре. Не знам кой ще бъде виновен, ако се окаже, че съм заразен..." - завършва пловдивчанинът. 

За съжаление, сигнали, подобни на неговия, получаваме ежедневно. Хората, които имат съмнения, че може да за заразени, се лутат между болниците, докато накрая всички стигат до Инфекциозна, където здравните работници са на края на силите си, а от скоро в тяхна помощ се включиха и редица студентите от Медицинския университет, които са на първа линия за битката с COVID-19.

В Инфекциозна клиника пък се вземат проби само от пациенти, които са с тежка симтоматика и трябва да бъдат настанени в болницата.