Омайното вино на Александър Македонски, благодарение на което покорил света, е едно от изкушенията на дефилето „Вино и гурме” в Стария град.

Тайната рецепта на елексира е аронията, издаде световният шампион по канадска борба Кушиков. Той бе сред гостите на традиционния фестивал, който стартира днес и ще продължи в неделния ден с дегустации на вино и вкусна храна.

Специални гости на откриването бяха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, кметът на Пловдив Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

Тази година 32 винопроизводители, ресторантьори, сладкари и кетъринг-майстори предлагат продуктите си в 10 емблематични пространства в Стария град. За втори път във фестивала се включват и чуждестранни участници.

"Радвам се, че това събитие стана част от културния живот на Пловдив. От години говорим, че градът ни е център на винените маршрути в България, но едва в последните две-три ги развиваме.  С огромния брой исторически ценности на Пловдив, интересните и разнообразните събития от програмата на Европейска столица на културата, си гарантираме един устойчив растеж на туризма”, каза на откриването кметът Иван Тотев и вдигна тост с червено вино. Всички официални гости бяха закичени с модерен  държач за чаши – връзка с твърда поставка, която позволява ръцете на дегустаторите да останат свободни.

Именно виното на Македонски бе едно от първите, които официалните лица опитаха. Гроздето, от което е направено, расте само в България и това прави дионисиевата напитка уникална. В добавка с аронията, победите са гарантирани, шегуваха се ценители. Те дегустираха и вариантите на червено вино с малина и череша.

„Сам правя вината. Отглеждам около 150 декара лозя и 9 декара био малини”, похвали продукцията си Емил Димитров от Варна.

Единствената изба по поречието на река Места също е сред участниците във фестивала тази година. Те предлагат пет сорта вина, но залагат на единствения български сорт грозде, който отглеждат – рубин.  Самото вино отлежава 12 месеца във френски бъчви, които допълват цветния му аромат.

Брускети, къпана баница, хапки и домашно приготвени сладкиши са щрихите към виното, които привличат все повече посетители в Стария град.

Дефилето „Вино и гурме” продължава и утре. Посетете го ,канят организаторите.