Пловдив става златната столица на България с уникалната изложба "Преоткритият свят на стара Европа” в Археологическия музей.  От 14 май до 27 октомври пловдивчани и гостите на града, ще имат редкия шанс да се насладят на съкровищата от Хотница, Вълчитрън, Панагюрище, Рупите и Дъбене. Наред с тях Археологическият музей показа още 250 артефакти от най-ранната история на града.

„С тази изложба посетителите ще се убедят, че България е една от най-ранните цивилизации в Европа, а Пловдив един от най-старите живи градове”,каза директорът на Археологически музей доц. Костадин Кисьов. Той подчерта, че експозицията  е резултат от труда на много  хора  и партньори през последните години. Оказа се, че изложбата е мечта на Кисьов още от 2014 година.

„Тогава той сподели с мен и се зарече, че ако Пловдив стане европейска столица на културата ще покаже най-голямата археологическа експозиция през 2019 година”, каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Кметът Иван Тотев допълни, че предвижда огромен интерес към събитието и припомни какви опашки са се вили, когато бе показано Панагюрското злато.

„Златно място, златно събитие и  изключителна възможност да покажем нашето културно наследство. Ще закрием изложбата на моя рожден ден, в края на октомври и всички ще имат възможност да я видят”, каза Тотев. Той допълни, къде шеговито, къде на сериозно, че съкровищата имат и още една голяма стойност - много музеи  по света са купували, завзели и превзели своите богатства, а нашите са били открити са в българските земи.