С голямо празнично шествие, в което се включиха всички училища, бе отбелязан празникът на светите братя Кирил и Методий в Пловдив. Програмата започна с награждаване на изявени училища и преподаватели. С решение на Общинския съвет с Почетен знак на Пловдив бяха отличени 4 учебни заведения, 24 директори и учители получиха Почетна значка, а 20 млади педагози  - грамоти и парични премии. В началото на честването прозвучаха българският химн и „Върви, народе възродени”. 

„Поклон, възхищавам се на работата ви и ви желая още воля и сила в мисията да просвещавате нашите деца”, каза кметът Иван Тотев по време на церемонията по награждаването в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. св.  Кирил и Методий”. 

После митрополит Николай отслужи празнична литургия, бяха поднесени цветя и венци пред паметника на българските първоучители. Под звуците на химна за светите братя мажоретни състави поведоха празничното шествие. 

Стотици ученици преминаха по Главната с песен на уста и транспаранти с имената на школата. Минувачите се спираха, аплодираха и снимаха, а някои се присъединиха към празничната колона. 

Шествието спираше на няколко места, където имаше оркестри, които свиреха – пред БНБ бе Представителният ученически оркестър на Музикалното училище, а край Римския стадион – Фанфарният състав на училище „Паисий Хилендарски”. 

Празнуващите стигнаха до общината, където и в момента върви празничен концерт на ученически състави.

 

Започна тържественото шествие в София, посветено на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Шествието, под звуците на химна на светите братя Кирил и Методий, се предвожда от президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, вицепремиера Екатерина Захариева и генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. То започна от сградата на Археологическия музей и се движи по жълтите павета към Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий, пише БГНЕС.

В тържественото шествие участват представители на много училища, училищни духови оркестри и мажоретни групи.