Директорите на четири планетариуми в страната поискаха от министъра на образованието Кирил Вълчев финанси за закупуването на нов софтуер и техника, с която да бъдат дигитализирани планетариумите в България. Според тях световния технически напредък, който отбелязва подем в последните години води до потребността съоръженията за наблюдение на Космоса и планетите да се обновяват. Само така те могат да поддържат интереса на младите хора.

В Димитровград се намира най-старият планетариум у нас и на Балканския полуостров - "Джордано Бруно", който функционира от далечната 1962 година.

Димитър Кокотанеков, който е директор на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ разказа, че новото поколение планетариуми представляват мултимедия, която прожектира върху сферичен таван небето. Изображенията се управлява през компютъра, а за целта е необходимо изработването на специален софтуер, който ще бъде собразен със спецификата на всяко едно помещение.

Предварителните проучвания показват, че дигитализацията на едно помещение ще струва около 100 хил.лв. като това включва оборудването от софтуера до самия планетариум. За сега има получени оферти от италианска и френска компании. По този повпд директорите на планетариуми търсят съдействие от Министерствотона образованието за обновяването на съоръженията.

В Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ бе открита единствената по рода си у нас постоянна изложба "Българска астрономическа книга", която събира на едно място над 200 книги и учебници, сред които и най-стария учебник по астрономия от 1906г.