Приемната за жертви на домашно насилие в спешната болница "Пирогов" откри денонощна телефонна линия за психологически консултации при кризи, съобщи БНР. Целта е нуждаещите се да могат да получават помощ дистанционно заради пандемията от коронавирус.

На телефон 0700 40 150 специалисти ще изслушват жертвите на домашно насилие и ще ги консултират. Потърпевшите ще получават съдействие от органите на реда, както и инструкции и помощ как да се защитят и да осигурят своята безопасност. Жертвите на домашно насилие ще получават и съвети за промяна на ежедневието, справяне с негативните емоции и т.н.

Специалистите съветват - ако сте в непосредствена опасност, трябва да се обадите на тел. 112. Но предупреждават, че в ситуации като настоящата, когато хората са принудени да останат по домовете си, има голяма вероятност от ръст в проявите на домашно насилие.
Ако изпитвате несигурност, тревога или безпокойство, свързани с настоящата пандемия, породена от COVID-19 и в семейството ви се пораждат проблеми - звънете на телефон 0700 40 150.

Психологичната денонощна линия за обслужване при кризи в "Пирогов" работи 24 часа, 7 дни в седмицата и ще ви предоставя незабавен достъп до съветник по кризи, допълват от спешната болница.