Пилотите на скандинавската авиокомпания САС (SAS) започнаха безсрочна стачка след провала на преговорите за размера на възнагражденията, което наложи на провозвача да отмени на практика всички свои полети, предаде Асошиейтед прес.

Отменени днес са 673 полета, което ще засегне 72 000 пътника.

Преговорите между компанията и синдиката на пилотите са насочени основно към размера на заплатите и работните часове, съобщи БНР.

Стачката не засяга полети, извършвани от компании партньори, които се равняват на около 30 процента от авиовръзките под марката на САС.

Синдикатът на пилотите настоява за увеличаване на възнагражденията с 13 процента. Организацията на работодателите твърди, че повишението трябва да е пропорционално на общия показател на трудовия пазар от 2,2-2,3 процента.

Заплатите на пилотите в САС вече са средно 93 000 крони (малко под 9000 долара) и са сред най-високите в Скандинавия, според работодателите. Профсъюзите обаче настояват, че тази статистика не отговаря на действителността.

Основният пакет акции в САС до неотдавна бе собственост на правителствата на трите скандинавски страни. Швеция държеше 21 процента, а Дания и Норвегия - по 14 процента. Норвегия и Швеция обаче през 2016 г. намалиха дяловете си, продавайки 5,8 процента от акциите.

През последните години САС е поставена под натиск от конкуренцията на нискотарифни авиокомпании.