Пик на разпространението на CODID-19 в България ще бъде на 24 април. Това сочи модел, изработен от влиятелният Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон. 

Той е направен за целите на необходимост на медицински ресурс заради епидемията, което съответно съвпада с най-много засегнати с тежки симптоми на болестта. Моделът допуска до максимум 10 смъртни случая на ден между 19 и 30 април, а след 28 май нула жертви. Това обаче е оптимистичният и по-добър вариант. Като най-черен е поставен такъв с до 57 жертви на ден. 

Според “Вашингтон пост” същия модел ползва и Белият дом, пише 24 часа. IHME прави сценарии за развитието на пандемията в над 40 страни.

До 4 август моделът на IHME предвижда у нас да са починали 303-ма.

Оценките за България сочат, че легловият капацитет е в пъти повече от необходимия и ще има нужда от 74 респиратора.

Данните на IHME, които се актуализират постоянно, са валидни при наложена “пълна социална дистанция до май 2020”. IHME е създаден през 2007 г. и финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Изводите му се използват от правителства при взимане на решения.

Прогнозната графика на американския институт за България към вчерашна дата. Непрекъснатата червена линия показва броя на смъртните случаи на ден досега, прекъсната линия - прогнозните смъртни случаи на ден. Както се вижда, в края на април започва спад, а в края на май кривата слиза на нулата.