Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги” кандидатства за Педиатрична клиника на годината 2019 г. на Българската педиатрична асоциация. Наградите за принос към детското здравеопазване в България ще бъдат връчени за трета поредна година. На официална церемония в София през декември ще бъдат раздадени отличия и в още пет категории - За цялостен принос към развитието на педиатрията в България, Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване, Социално отговорна компания, Награда „Моят любим педиатър“ и Награда за журналист, ангажиран с детското здравеопазване. В момента се събират кандидатури от лечебните заведения в цялата страна, а разделът „Педиатрична клиника на годината” е сред най-оспорваните. Миналата година призът в тази категория получи Клиниката по детски болести на Александровска болница.

Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги” съществува вече 72 години. Отговаря на най-високото трето ниво на компетентност. Разполага с отделения по детска неврология, детска ревматология и кардиология, детска пулмология, детска онкохематология, детска гастроентерология и нефрология, ранна диагностика и лечение на заболявания на централната нервна система, детска ендокринология и интензивно лечение и реанимация. Разполага със 102 легла и 110 човека персонал. Годишно тук се извършват около 6000 хоспитализации на около 3500 малки пациенти.

„Успяваме да поддържаме специалисти от всички специалности, което е много трудно, тъй като конкуренцията между болниците за тях е голяма”, посочи пред TrafficNews началникът проф. д-р Иван Иванов. Клиниката е и единствената в Пловдив, която осигурява 24-часово разположение на детски кардиолог и ехокардиография. „Това е тежко, тъй като нямаме достатъчно кардиолози и колегите много се натоварват, но е изключително важно за критичните пациенти”, обясни проф. Иванов. От четири години медиците работят по собствени алгоритми за лечебна и диагностична дейност. Всички са преминали и обучение за прием на тежки пациенти и стабилизирането им в рамките на 6 часа. Клиниката е желано място за специализация по педиатрия и профилни специалности. Екипът успява да се справи с дефицита на медицински сестри с гъвкаво работно време и преразпределяне на функциите.

„За някои от отделенията имаме записани пациенти месец и половина напред, което е огромно търсене. И показва, че си вършим добре работата”, дава пример проф. д-р Иван Иванов.

За представянето си лекари и медицински сестри записаха позитивен и изключително мотивиращ клип, в който всеки споделя защо пловдивската Детска клиника трябва да спечели. Ето техните доводи: